Quantcast
Channel: Musikbolag-arkiv - Musikindustrin
Viewing all 168 articles
Browse latest View live

LBSB till PRFKT Rights

$
0
0

Västeråsgruppen LBSB och musikbolaget PRFKT Rights AB har ingått en samarbete som innebär management på Moon Man Management och label på PRFKT Music.

LBSB är fyra maskprydda killar från Västerås. De har skapat ett unikt sound med dansanta melodier, tunga rytmer och fyndiga texter. LBSB har flugit lite under radarn men har en stor följeskara live och över 60 miljoner streams på Spotify. Deras största hits Pumpa den och Aristobär har båda över 10 miljoner streams och under våren 2018 släpptes singlarna Banka banka, Klöver och Bördan, säger Magnus EnbackaMoon Man Mangement/PRFKT Rights.

LBSB kommer att turnera under slutet av 2018 och släppa ny musik på etiketten PRFKT Music under andra kvartalet 2019.

Lars Nylin

BIlden: LBSB tillsammans med Magnus Enbacka (Moon Man Management) och Ozkar Hamberg (Moon Man Management).

 

 

Inlägget LBSB till PRFKT Rights dök först upp på Musikindustrin.


Fantastiska recensioner för Robyn

$
0
0

Robyns nya album Honey [Konichiwa/Universal] får inte bra kritik. Det får fantastisk kritik, både här hemma och internationellt.

Honey, Robyns första album på åtta år, släppes i förra veckan och har i Sverige fått högsta betyg i bl a DI Weekend och Gaffa, liksom fyrstjärniga betyg i exempelvis DN och AB.

I USA och Storbritannien är recensenterna minst lika positiva. Hos recensionsaggregatorn Metacritic står Honey just nu på 89 av 100. Det betyder alltså i snitt 4,5 i betyg om man tänker den old school betygsskalan. Som jämförelse nådde föregångaren Body Talk 86.

I brittiska The Guardian får det nya albumet högsta betyg, fem stjärnor, och man skriver bland annat: ”Det är tveksamt om albumet i slutändan får samma inflytande på topp 40-listan som hennes tidigare albumsläpp – det känns nästan för dunkelt och inåtblickande. Men oavsett är Honey perfekt som bevis på att hon är en unik artist på jakt efter en personlig vision i en värld av vanligheter”. Även Telegraph ger högsta betyg.

NME ger albumet näst högsta betyg, liksom magasinet Q.

I USA skriver sajten Pitchfork ”Långsamt framträder hennes mästerliga kontroll över dansgolvets känslor på ytterligare ett fängslande album” och ger betyget 8,5.

Det säger en del om mottagandet när det svagaste betyget hittills kommer från Drowned in Sound som ändå skriver så här:

Honey is a fine record, a consistent record and a thoroughly enjoyable record. But it is not a great record, and in comparison with the standard she has set for herself previously, this is a mild (though fleeting) disappointment. That said, there is still a clear and beating heart here and the sheer humanity of Robyn’s musical soul remains one of the most beautiful things in contemporary music.”

Lars Nylin

 

Inlägget Fantastiska recensioner för Robyn dök först upp på Musikindustrin.

Peter Jöback startar egen etikett

$
0
0

Den som kollat in Peter Jöbacks listaktuella nya album Humanology noterar att det kommer på Jöbacks nya egna etikett, precis som hans produktionsbolag är namnet Sinclair.

Peter Jöback startade produktionsbolaget Sinclair Entertainment 2011. Med nya albumet Humanology, som släpptes förra veckan, sjösätter han även den egna etiketten Sinclair Entertainment – The Label. Namnet Sinclair är hämtat från  TV-serien Snobbar som jobbar, med Roger Moore, som startade under Jöbacks födelseår 1971.  Tittar man noga på konvolutet hittar man året 1971 även där.

Den nya etiketten har digital distribution via Record Union och fysisk via Naxos. Humanology, som släpps parallellt med Jöbacks show Med hjärtat som insats på Cirkus i Stockholm, är först ut på egna bolaget för en artist som vill ha kreativ kontroll på alla delar av sin verksamhet (han är även medproducent av showen). Inledningsvis är det Jöbacks egen plattform för utgivning. Men det kan bli även andra akter längre fram.

– Det kan hända att det ges ut fler artister så småningom, säger Marie Dimberg hos Jöbacks management Dimberg Jernberg.

Humanology är Peter Jöbacks första album med nyskrivet studiomaterial på elva år. Såväl 2006 som 2008 var han bästsäljande svenska albumartist.

Lars Nylin

 

 

 

 

 

 

 

Inlägget Peter Jöback startar egen etikett dök först upp på Musikindustrin.

4 SNABBA Per Stålberg/Welfare Sounds & Records

$
0
0

Göteborgsbolaget Welfare Sounds & Records syns allt oftare i nyhetsflödet. MI har pratat med bolagets Per Stålberg.

Per Stålberg är förutom att vara sångare och låtskrivare i banden Pablo Matisse och Division Of Laura Lee även producent i studion Welfare Sounds och delägare/A&R för skivbolaget Welfare Sounds & Records. Den här veckan är bolaget aktuella med nya singeln Furniture från bandet MAUER. MI har pratat med Per för att kolla vad mer som är på gång.

Vad är bakgrunden till bolaget?

– Bolaget startades 2014 i Göteborg sprunget ur studion med samma namn av ett gäng vänner som alla jobbar med musik på andra sätt. Gemensamma tanken var att släppa musik som alla gillade utan att behöva kompromissa, kunna ta av de kunskaper de hade från musikbranschen och applicera det på ett skivbolag som helt görs på deras villkor. Få göra det på ett skönt sätt med folk man gillar där musiken och konsten står i fokus. Få göra precis det man vill, hur man vill helt enkelt. Verksamheten bedrivs som en ekonomisk förening där medlemmarna sköter verksamheten tillsammans med artisten. Tanken är att skapa ett hem, en gemenskap där alla hjälps av varandra, likt Dischord och andra bolag som växte sig stora under DIY-vågen på 1970-80-90 talet.

Vilka genrer finns ni i?

– Musikaliskt är bolaget bottnat i rock, men släpper brett från pop till visa och hardcore. Största gemensamma nämnare är väl främst hög kvalitet, musik framförd med stränginstrument och inspelad i ”riktig” livestudio.

Hur mycket har ni gett ut?

– Hittills har Welfare gjort ett 30-tal släpp. Tre fullängdsalbum, en rad EPs och massor av singlar.

Vad är på gång?

– Nästa släpp är förutom MAUER-singeln, Linn Koch-Emmerys Waves/Boys på Vinyl-LP. Signade akter i nuläget är Terra, Linn Koch-Emmery, Missios, MAUER, Tyred Eyes, Telos Vision och Järnvik.

Lars Nylin

Inlägget 4 SNABBA Per Stålberg/Welfare Sounds & Records dök först upp på Musikindustrin.

4 Snabba Roger Adolfsson/Naxos

$
0
0

Roger Adolfsson, branschbekant från senast Spotify och innan detta bl a Universal och Sony, har fått nytt jobb som Director Digital Strategy på Naxos. MI har kollat vad den titeln rymmer.

Vad ska du göra på Naxos?

– Mitt uppdrag är att tillsammans med Naxos globala digitala team, bygga långsiktiga digitala strategier för hela Naxos Music Group. Naxos är ju ett internationellt bolag idag med fokus på klassisk, jazz och world music, men med ett gigantiskt nätverk som innefattar 15 dotterbolag och 40 distributörer världen över, och som plattform, det egna enorma digitala systemet som innehåller över 130.000 album från 760 olika lablar. Metadatan bakom varje album, inklusive noter/partitur, är ett djupt imponerande digitalt bygge. Så när jag fick erbjudandet att kliva in i en helt ny roll i inom Naxoskoncernen, och med den digitala potential bolaget besitter, var det svårt att tacka nej. Naxos är ju dessutom ett genuint musikälskande bolag vars kärnprinciper:  repertoar, värde och innovation, är ledord som tilltalar en kreativ musiknörd som jag själv.

Vad kan du ta med dig från tidigare jobb in i det nya?

– Mina tidigare engagemang inom skivbolag blir en styrka då jag på ett sätt tar ett steg in i den världen igen, men främst kommer mina totalt sju år av lärdomar att arbeta med alla smarta människor på Tunigo och Spotify till stor nytta i det nya jobbet.

Hur ser din egen privata musikkonsumtion ut 2018?

– Min privata musikkonsumtion har även detta år tyvärr fallit i skugga då jag under arbetstid på Spotify zappade dagarna i ända i jakten på rätt musik för rätt hypoteser. Men, privat när det blir tid över, blir det en del lyssnande på det nya samtida ur olika genres som jag tycker är bra. Just nu varvar jag musik från Greta Van Fleet, The Magic Gang, Tash Sultana, Smith & Thell, Roan Ash, His Golden Messenger, The Revivalists, Madison Ryann Ward, Kane Brown, Billie Eilish, Larkin Poe för att nämna några. Och återupptäcker Joe Cockers fantastiska katalog efter att ha sett dokumentären om honom på Netflix.

Vilka generella branschfrågor tycker du är intressantast i nuläget?

– Mest intressant just nu tycker jag är EUs nya upphovsrättsförslag som verkligen är tvådelad. Där upphovsmän å ena sidan får starkare lagskydd, vilket är fantastiskt bra, men å andra sidan begränsar konsumenter att publicera bilder/videos som de inte har upphovsrätt till på Google, Facebook, Youtube m.fl. Europas jurister kommer dock få en ny födkrok om artikel 13 i förslaget går igenom som innebär ett nytt obligatoriskt verktyg som måste tillsättas för att digitala plattformar ska se till så att de inte sprider upphovsrättsskyddat material. Effekten av att skapa ett sådant filter är att digitala plattformar börjar övervaka aktiviteten hos sina användare. Vilket ingen användare vill. Tudelad men intressant som sagt.

Lars Nylin

Inlägget 4 Snabba Roger Adolfsson/Naxos dök först upp på Musikindustrin.

4 SNABBA Christopher Thordson/ny commercial manager Ifpi

$
0
0

Ifpi har fått en ny commercial manager. MI har pratat bakgrund och arbetsuppgifter med en skåning som senast jobbade för Avicii Music AB.

Vad är din bakgrund?

– De senaste åren har jag arbetat som projektledare för release, avtalsförhandlingar och rättighetsklarering av Aviciis musik, dokumentärfilm och PS4/iPhone-spel på uppdrag av Avicii Music AB – med bas i New York och Stockholm. Jag har en master i juridik från Edinburgh University med fokus på intellektuella rättigheter och en kandidatexamen i business management från King’s College London. Intresset för musik har funnits sedan barnsben – som 14-åring var mitt första jobb i en musikaffär och jag spelade gitarr i ett band i Helsingborg där jag växte upp.

Vad blir uppgifterna på Ifpi Sverige?

– Som Commercial Manager hanterar jag kommersiella frågor och förhandlingar. Min huvuduppgift är att identifiera nya och utveckla befintliga intäktsytor där Ifpi kan öka ersättningarna till musikbolag och artister. Med motivationen att mer intäkter bidrar till ökade investeringar i diversifierade artister – som vågar pusha kreativa gränser – drivs jag av utmaningen att maximera de upphovsrättsliga ersättningarna från musikanvändning i broadcasting (radio/TV) och online.

Vad är utifrån ditt perspektiv de intressantaste branschfrågorna inför 2019?

– 1.Uppmärksamma värdet av skyddad musik i jämförelse med friköpt musik. 2. Förenkla användningen av musik i podcasts, TV/film-produktioner och på YouTube. 3. Streaming-kriget mellan Spotify, Apple Music och nu senast YouTube Music.

Hur ser din egen musikkonsumtion och smak ut?

– Just nu spelar jag 90s hip-hop på högvarv, men det växlar ordentligt och om du hade frågat mig förra veckan så var det nog deep house. På Ifpi-kontoret hörs det mest 70s disco och french house från de andra kollegorna, men jag har inte hamnat i det diket (ännu)…

Lars Nylin

Fotnot: Vid frågor om Ifpis rättighetsarbete går det bra att kontakta Christopher på: christopher.thordson@ifpi.se.

Inlägget 4 SNABBA Christopher Thordson/ny commercial manager Ifpi dök först upp på Musikindustrin.

4 SNABBA Andreas Andersson/DMG Education

$
0
0

Under hösten 2018 inleddes ett projekt där bolaget DMG Education i samarbete med Ifpi i en onlinekurs utbildar och certifierar branschanställda om en föränderlig musikindustri. MI har pratat med VD Andreas Andersson om hösten och om fortsättningen i vår.

I kursens första omgång deltog 110 personer inklusive samtliga anställda på Sony Music Sweden.

Vad var bakgrunden till att ni satte ihop utbildningen?

– Vi på DMG Education hade samtal med Ifpi Sverige om vikten av grundläggande kunskaper inom olika ämnen då branschen förändrats väldigt mycket, och framförallt fortsätter att förändras. Att då känna till de fundamentala delarna inom upphovsrätt och rättigheter är grunden till att branschen ska fungera på ett effektivt sätt.

– När vi sedan tog det vidare och frågade musikbolagen vad de själva behöver så kunde vi matcha behoven med rätt kompetenser och sätta ihop den första certifieringsutbildningen Label Rights, en av våra flera kommande företagsutbildningar inom olika ämnen och delar av branschen.

 Hur går den till rent tekniskt?

– Utbildningen genomförs helt online på en enkel lärplattform där alla deltagare har sin egen inloggning. När deltagarna loggar in, kan de bland annat ta del av inspelade föreläsningar och exklusiva intervjuer med experter inom olika ämnen. Några av de som är med och föreläser i Label Rights är Jan Rosén (professor i civilrätt och upphovsrätt), Åsa Enström (jurist på BMG) och Jerker Edström (VD och partner på Ström Advokatbyrå).

– Utbildningen är uppdelad i fyra delar med olika ämnesområden, och deltagarna tar del av innehållet när det passar dom. Detta för att kunna planera sin arbetstid och anpassa kunskapsinhämtning till när man är som mest mottaglig. För att klara utbildningen genomförs även fyra kunskapstester, som slutligen leder till ett certifikat som påvisar kunskaper och kompetenser.

Vilka har gått den hittills och hur har utfallet varit?

– Under hösten genomförde vi första omgången, med totalt 110 deltagare som klarade kursen. Vi hade deltagare från samtliga majorbolag bland andra, där Sony anmälde hela företaget!

– Den feedback som vi har fått är otroligt bra, vi är verkligen superglada över det mottagande som utbildningen har fått. Det bevisar även att behovet av vidare kompetensutveckling är stort och att det finns en vilja att fortsätta lära sig mer i en snabbt föränderlig bransch.

 När börjar nästa omgång och är det några nyheter jämfört med hösten?

– Den 4:e mars startar vi andra omgången. Anmälan är öppen för alla medlemsbolag hos Ifpi och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Utifrån den feedback som vi har fått från höstens omgång har vi optimerat vissa delar av utbildningen, för att fortsätta matcha och tillgodose de behov som finns hos bolagen, utan att det blir en helt ny utbildning. Just nu för vi dessutom samtal med Ifpi i övriga Norden om att ta utbildningen vidare och stärka ytterligare delar av branschen, vilket känns väldigt spännande.

Lars Nylin

Mer info om kursen: http://dmgeducation.se/music-industry-certificate

Inlägget 4 SNABBA Andreas Andersson/DMG Education dök först upp på Musikindustrin.

4 Snabba/Mats Hidegård, f d Sony Music

$
0
0

I elva år var Mats Hidegård synonym med det vi i branschen kallar ”business and legal affairs”, musikjuridik, på Sony Music. Nu startar han egna Wildside Law, döpt efter en låt med Motley Crue. MI har kollat vad som ligger bakom.

Varför eget och hur har starten varit?

– Jag trivdes verkligen under alla år på Sony Music och med personerna där, såväl lokala och internationella kollegor, men efter att ha gjort drygt elva år som Head of Business & Legal Affairs och jobbat för enbart en sida/ett bolag kände jag att jag behövde en förändring och ta mig an nya utmaningar. Jag funderade en bra stund på vad jag skulle göra istället och efter många samtal med personer i min närhet (med ett särskilt tack till David Mortimer Hawkins som hjälpt mig oerhört!) landade jag i att det var läge att starta eget istället för att försöka gå till något redan existerande.

– En stor anledning till mitt val är att jag under alla år tyckt att det funnits för få bra oberoende musikjurister i Sverige att hänvisa artister till. Behovet för jurister har dessutom ökat under de senaste åren med förändringarna som skett i branschen t.ex. hur en artist kan få ut sin musik till allmänheten och hur många artister som faktiskt får ut sin musik nu jämfört med hur det såg ut för bara tio år sedan. Vill här poängtera att jag inte riktar någon kritik mot de redan verksamma musikjuristerna utan problemet är att de historiskt sett bara varit för få av dem i branschen. Starten har varit spännande och lärorik. Allt tuffar på i rätt lagom takt känns det som. Det är intressant att nu angripa problem från ett nytt håll och syssla med delar av branschen som inte varit del av min dagliga rutin tidigare som t.ex. förlagssidan. Nu gör jag självklart fortfarande uppdrag för skivbolag men lite variation i livet är aldrig fel.

Vilket är starkaste minnet från elva år på Sony?

– Oj, detta var ingen lätt fråga. Mina flesta minnen är nog fortfarande föremål för någon form av sekretess eller på annat sätt inte lämpar sig för detta forum. Det som framförallt varit intressant är att fått vara med under den period när branschen förändrats i grunden i och med att vi gått från en fysisk till en digital marknad. Det har inte alltid varit lätt att få alla parter att förstå förändringarna men nu känns det som om alla aktörer funnit sig tillrätta och striderna i t.ex. en avtalsförhandling är inte lika jobbiga som fallet var när skiftet till streaming pågick som värst. När det kommer till övriga specifika minnen har det verkligen hänt en hel del under åren, varit många bra konserter, många underliga festkvällar och liknande men som sagt förmodligen inte något som bör delas här för mig egen och även andras skull…

– Jag hamnade i musikbranschen via kontakter som så många andra. Jag är själv gammal slagverkare med en brokig musikalisk bakgrund och under mina juridikstudier blev det snabbt självklart att jag ville syssla med musik på något sätt även om man fick lov att ge upp drömmen om att bli den nya Tommy Lee eller John Bonham (som självklart var det ursprungliga målet i livet). Jag fick in foten på Sony Music via min gamla barndomsvän Petter Eriksson som 2003 droppade mitt namn till Birgitta Bokström (dåvarande Business & Legal Affairs, MI:s anmärkning) som vid den tidpunkten behövde hjälp framförallt administrativt av någon som var juridiskt kunnig. Jag blev sedan kvar i c:a två år innan jag gick till advokatbyrå. Efter drygt två år hos advokatbyrån hade jag fått nog av den världen och fick i samband med det frågan av Birgitta om jag ville komma tillbaka. Jag tackade såklart ja och blev därefter kvar i drygt elva år. Jag har med andra ord framförallt Petter Eriksson och Birgitta Bokström att tacka för att jag kom in i branschen. Tack!

Vad tycker du är den mest intressanta juridiska aspekten på musikbranschen efter paradigmskiftet till streaming?

– Det är mycket som ändrats från när jag kom in i branschen och då framförallt att de ekonomiska villkoren i avtalen med artisterna. Villkoren har med åren blivit mer och mer fördelaktiga för artisterna i form av att royalty, förskott etc. har ökat och detta är något som jag, trots min bakgrund på skivbolag, tycker är en sund utveckling. Har ingen strikt juridisk aspekt att peka på som mer intressant än någon annan men det som varit en resa att se är hur resten av världen nu kommit ifatt Sverige och förstår vad vi svenskar pratar om när det gäller en streamingbaserad musikmarknad. Under några år var det rätt frustrerande att förhandla med internationella motparter eftersom de flesta av dem levde i en fysisk marknad och vi i en digital. Det gick då inte att få motparten att förstå hur vår marknad såg ut och att mycket av det som föreslogs från deras sida var helt obegripligt för oss och vice versa. Det var i många delar som om vi pratade två helt skilda språk. Nu har dock världen kommit ifatt och det är enklare att förhandla internationella affärer eftersom vi alla pratar om samma saker.

Vad har du för musiksmak och lyssningsvanor privat?

– Jag är lyssnar på i princip all form av musik, men om man ska kategorisera är jag framförallt en rockgubbe. På gott och ont var jag tonåring under 80-talet och har min grund i den tidens hårdrock med band som Mötley Crue (vars låt Wild Side jag döpt mitt bolag efter), Van Halen och liknande och sedan har jag även en, för vissa, rätt osund förkärlek till den progressiva rocken med drakar som t.ex. Marillion och Rush. Funderade faktiskt ett tag på att döpa bolaget efter någon Marillion-låt, men efter lite eftertanke fann även jag att det skulle varit lite för obskyrt och svårt för en normal människa att förstå tanken med. Om vi ska prata om någorlunda ny musik lyssnar jag på alla genrer så länge det är bra låtar. Just nu rullar väl mest Death Cab For Cutie, The War On Drugs, Ryan Adams och liknande i mina spellistor. Måste även tipsa om bandet Riverside, ett progressivt band från Polen, vars nya album Wasteland förtjänar all kärlek det kan få.

– Sedan måste jag till sist, som den dinosaurie jag är, slå ett slag för den fysiska produkten även om jag själv till 99 % lyssnar via digitala tjänster. Det finns få saker i världen som får mig gladare än när man springer på en riktigt välgjord box med snyggt innehåll. En läcker box är lycka i sin renaste form.

Lars Nylin

Inlägget 4 Snabba/Mats Hidegård, f d Sony Music dök först upp på Musikindustrin.


Jimajomo Land – Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren startar bolag

$
0
0

25 års samarbete och nära vänskap – det är värt att fira. Det tycker i varje fall artisten och låtskrivaren Jill Johnson och hennes manager och businesspartner Maria Molin Ljunggren. Därför har de startat det gemensamma bolaget Jimajomo Land AB, avsett för produkter som de båda älskar och brinner för.

När Jill Johnson var 17 år hade hon inte åldern inne för Grammisgalan, en dröm för en liten tjej från Ängelholm. Hon ringde Maria Molin Ljunggren, ett hett namn i skivbolagsbranschen, som såg till att fixa in henne. Någonstans där grundades en sann vänskap och ett unikt samarbete.

”Under årens lopp har de inte bara ägnat sig åt galor, melodifestivaler, skivlanseringar, turnéer, krogshower och tv-inspelningar. De sitter lika gärna runt ett köksbord och tjafsar om vilken sorts basilika som är godast, dricker goda viner och umgås med vänner och familj. Ibland i kombination med jobbmöten. Livet blir lite roligare så. Och vid ett av alla dessa köksbordsmöten föddes idén om Jimajomo Land AB (en sammansättning av bådas namn; Jill Johnson och Maria Molin). Ett glädjebolag avsett för projekt som ligger dem båda extra varmt om hjärtat. En gemensam hyllning till alla år de tillbringat sida vid sida”, som bakgrunden presenteras i ett pressmeddelande.

Nu är Jimajomo i gång på allvar. Loggan är lika färgstark som företagets slogan: ”Any Moment of Colour”.

– Det blir en vår med mycket musik, mat och vin, lovar Maria Molin Ljunggren.

Redan den 8 februari släpps Jill Johnsons nya singel Is It Hard to Be a Man?, Och den 8 mars, passande nog på självaste internationella kvinnodagen, är det både release för EP:n My Remedy och premiär för turnén med samma namn. Kontakt: Johanna Boström Stonejohanna@stone.se.

Lars Nylin

 

Inlägget Jimajomo Land – Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren startar bolag dök först upp på Musikindustrin.

Niklas Twetman ny marknadschef Warner Music

$
0
0

Warner Music Sweden har anställt Niklas Twetman som bolagets nya Marketing Director. Twetman kommer att rapportera till Jonas Siljemark, chef för Warner Music Nordics.

Niklas Twetman kommer från Universal Music Group där han haft titeln Director of Commercial Affairs baserad i London. Han var operativ när Universal etablerade bolagets distributionsplattform Spinnup.

”Det är fantastiskt att få den här möjligheten att arbeta med Jonas och hans team, som har fått ett lysande rykte för sin artistutveckling. Sverige ledde streamingrevolutionen och förblir i frontlinjen i vår föränderliga affärsverksamhet. Detta är en ojämförbar chans att utveckla nyskapande kampanjer som skriver om reglerna för hur man knyter samman artister och fans” säger Niklas Twetman.

Jonas Siljemark fortsätter:

”Niklas kommer till hos med ett fantastiskt track record och en internationell utblick. Han har en entreprenörsanda som kommer att passa utmärkt i vårt team och delar vår artistorienterade inställning. Vi är jätteglada att han kommit till oss och kan inte vänta på att utnyttja hans talanger med våra artister.”

Twetman började på Universal Music 2010, inledningsvis på bolagets Stockholmskontor, där han med framgång drev flera partnerprojekt, inklusive den globala och prisbelönta X You-kampanjen med Avicii. En flytt till bolagets Londonkontor följde 2013, han arbetade där med kommersiella utvecklingsprojekt, inklusive starten och driften av Spinnup.

Niklas Twetman utbildades vid Handelshögskolan i Stockholm, där han tog en examen i programmet Economics and business.

Lars Nylin

 

Inlägget Niklas Twetman ny marknadschef Warner Music dök först upp på Musikindustrin.

USA-succé för NOTD

$
0
0

Svenska duon NOTD håller på att få en ny rejäl succé i form av singeln So Close [Universal]. I synnerhet på USA-radio har låten lossnat ordentligt inklusive en etta på US Dance Radio Chart.

So Close, ett samarbete med den tyska DJ-stjärnan Felix Jaehn, släpptes i slutet av 2018. Låten gästas även av DJ- och produktions-trion Captain Cuts och låtskrivaren och vokalisten Georgia Ku.

Låten har hittills fått 70 miljoner streams globalt över alla plattformar och klättrar nu snabbt på radio i USA. I går måndag gick låten in som nummer ett på den officiella US Dance Radio Chart med 338 spins på en vecka och gick förbi artister som Martin Garrix, Calvin Harris och Benny Blanco. Utöver detta är låten nummer 13 på Billboard Dance Chart och 57 på Pop Radio Chart.

-Vi visste direkt när vi började jobba på So Close att det var något speciellt med den och att det var nästa släpp. Det här var vårt första riktiga samarbete och vi lärde oss mycket längs vägen. Det har varit superkul att jobba med så talangfulla människor och vi är taggade på att världen ska få höra, säger NOTD till MI.

NOTD fick sitt genombrott med sommarhiten I Wanna Know som nu har passerat en kvarts miljard streams. Under 2018 blev duon nominerade till ”framtidens artist” av P3, de fick även två nomineringar på P3 Guld-galan – ”Årets grupp” och ”Årets dans”.

NOTD, som har nått platina i Sverige, Kanada, Australien och Norge (även guld i USA), består av Tobias Danielsson och Samuel Brandt. Duon har utöver dessa egna framgångar nått över 250 miljoner streams på sina remixer åt artister så som Years & Years, Shawn Mendes, Rihanna, Ed Sheeran, Stanaj och Demi Lovato.

Lars Nylin

Inlägget USA-succé för NOTD dök först upp på Musikindustrin.

4 SNABBA Fredrik Holmgren/25-årsfirande Startracks

$
0
0

Han startade bolag redan på 1980-talet, men det var med Startracks och Refused som det tog fart på allvar 1994. Nu firar ett av landets mest respekterade indiebolag 25 år.

Efter att utöver Refused även ha släppt plattor med bl a Fireside och Loosegoats (med Christian Kjellvander) bytte Fredrik Holmgren riktning, det blev management och senare jobb på SAMI. Men sedan 2017 är han tillbaka med full kraft och förra året gick Playground Music in som delägare. Det var under de premisserna som Startracks fyllde 25 med en galafest i Stockholm.

Hur gick festen?

– Strålande tycker jag. Cirka 700 var på plats, en härlig blandning av vanliga konsertbesökare, vänner och kollegor samt banden. Jag fick jättemycket hjälp av mina vänner på kontoret, Schvarcz Agentur och Birds Will Sing For You så jag kunde gå runt och krama folk i sju timmar, superlyx!

Uppmärksammar du jubileet på andra sätt?

– Absolut! Man får passa på när man har ett helt år på sig. Det blir vinyl-reissues ur katalogen med Tiger Lou, Kjellvander, Songs of Soil, Refused med flera. Sen ska jag testa en temakväll på Firesides Do Not Tailgate, med utställning, panel m.m. Om det går bra gör jag gärna mer sånt, att slå ner på en platta och göra nåt av det. Det kommer nog att bli fler spelningar också. Har pratat med, och det vore ju drömmen, att göra nåt med Massproduktion som fyller hela 40 år. Hoppas till hösten.

Om du måste välja ett minne från de 25 åren. Vad och varför?

– Varför inte ett från allra första starten. Jag lämnade in 200 ex av Refuseds Pump the brakes CD-singlar på House of Kicks i Gamla Stan. De skulle distribuera den. Sen promenerade jag hem till Söder och när jag kom hem hade jag meddelande på telefonsvaren (det var 94, ingen mobil…) att de var slut och att jag måste genast komma ner med mer. Bra start!

Vad händer framöver?

– Det är ett speciellt år med lite mer återblickar men samtidigt så har jag nu tillsammans med Playground Music skaffat mig möjligheter på alla sätt och att steppa upp. Kommer nya artister och mer etablerade artister under året, samtidigt som jag jobbar vidare med de artister jag jobbar med. En större satsning på Tyskland har vart på gång länge, det tar sin tid men jag tror att under 2019 hoppas jag alla bitar faller på plats.

Lars Nylin

Bilden: Startracks styrelse, Adam Sjöström (Playground), Fredrik Holmgren, Amanda Holmgren, Jonas Sjöström (Playground).

Inlägget 4 SNABBA Fredrik Holmgren/25-årsfirande Startracks dök först upp på Musikindustrin.

Crew of Me&You till Roxy Recordings

$
0
0

När Maja Ivarsson och Felix Rodriguez från The Sounds startar nytt är namnet Crew of Me&You och bolaget Roxy Recordings.

Sent 1990-tal bildade fem tonårsvänner The Sounds, ett av de få band i sin genre som tagit sig utanför Sveriges gränser. Nästan två decennier och miljontals sålda skivor och konsertbiljetter senare har grundarna Maja Ivarsson och Felix Rodriguez gått samman och bildat Crew of Me&You.

”Ofta när artister får ha en lång karriär, kommer det en tid när de känner att de vill utforska andra musikaliska riktningar och passioner som kanske inte helt passar in i deras nuvarande konstruktion. Istället för att försöka förändra soundet som redan finns, kan det ibland vara ett bättre alternativ att börja om från grunden och låta det utvecklas på sitt egna sätt. Med detta resonemang i tankarna startades Crew of Me&You” skriver Roxy Recordings i ett pressmeddelande.

-Det är otroligt roligt att jobba med Maja och Felix igen. Maja är i mitt tycke en av landets absolut största superstars. Alltid spännande att vara med från början i ett projekt och deras pepp smittar av sig, säger Jennifer Dillane på Roxy.

-Vi kommer alltid vara rebeller i våra hjärtan och i vår musik, så den här nya resan längs en ny musikalisk väg är något vi är väldigt glada att få dela med varandra. Gör er redo världen, vi har varit redo sedan länge.. och det får mitt hjärta att slå snabbare bara genom att tänka på det. Med ett helt nytt grepp om låtskrivandet och en pånyttfödd energi hittade vi tillbaka till varandra och glädjen i att skapa något helt nytt. Med en snabbt växande låtlista bestämde vi oss för att skicka iväg våra alster till dom skivbolag men framför allt till dom personer i branschen vi kände förtroende för och som vi hade jobbat med tidigare i samband med The Sounds. Jennifer Dillane på Roxy Recordings, tidigare på Warner Music Sverige, var en av dom första vi tog kontakt med och vi fick också napp direkt. Sedan dess har vi jobbat på i ilfart tillsammans för att äntligen få ut vår musik till allmänheten. Hoppas ni är redo, för det är vi!, fortsätter Maja Ivarsson.

”Musik kommer inom kort”, avslutar Roxy sin nyhet.

Lars Nylin

Inlägget Crew of Me&You till Roxy Recordings dök först upp på Musikindustrin.

Nytt jobb: Martin Ringstrand Head of PR Aloaded

$
0
0

Aloaded flyttar till nya lokaler och fortsätter att rekrytera. Det senaste tillskottet är PR-managern och DJ:n Martin Ringstrand som Head of PR.

Martin Ringstrand har sin bakgrund i hardcore och independent-rörelsen. Hans musikkarriär startade på Bad Taste Records/Empire där han jobbade med pr, marketing och events under nio år.

-När Abbas och John hörde av sig nappade jag på hela konceptet med Aloaded, att allt finns samlat under ett tak är ett koncept som känns helt rätt och inspirerande för mig som kommer från diy-scenen. Jag älskar att jobba med independentbolag och artister, säger Ringstrand.

I mer än tio år har Martin jobbat som DJ och producerat musik under namnet MRTN. Han har spelat på festivaler som Roskilde, Way Out West, Emmaboda, och har förutom Skandinavien spelat i bland annat i Berlin, London, New York och LA.

-Det är en tillgång att Martin har erfarenhet från ”båda sidorna” av musikbranschen. Han har stenkoll på hur arbetet på bolag i musikbranschen ser ut, men också på hur det är att vara dj, artist och producent. Jag har följt hans jobb i musikbranschen under många år och fascinerats över hans förmåga att bygga upp koncept och att få det att synas överallt, säger Abbas Salehi, Label manager på Aloaded.

Martin började sitt arbete som Head of PR den 1 februari 2019.

-Aloaded växer snabbt och Martin blir ett starkt tillskott till vår PR- och Sociala medier-avdelning. Vi är sjukt peppade på att arbeta med en så erfaren, kreativ och mångsidig person, säger John Gadnert, Grundare på Aloaded, i ett pressmeddelande.

Lars Nylin

Inlägget Nytt jobb: Martin Ringstrand Head of PR Aloaded dök först upp på Musikindustrin.

Överlägsen John Lundvik till ESC

$
0
0

Det var inte för sent för kärlek, åtminstone inte från det svenska folket. John Lundvik vann Melodifestivalen med Too Late For Love. Låten blev etta hos såväl publiken som alla internationella jurygrupper.

2018 kom John Lundvik trea i finalen med Your Turn. Too Late For Love hade på förhand pekats ut som vinnare i Friends Arena och så blev det utan minsta frågetecken. Detta betyder att han får tävla mot en egen låt i Eurovision Song Contest, eftersom han även skrivit Storbritanniens bidrag som MI rapporterat om tidigare.

– Jag är lite rörd nu, att få det här förtroendet av svenska folket är extremt stort för mig. Det är inte självklart, det är fantastiska låtar i finalen. Jag hade låga odds i finalen, men det är inte alltid det blir så, sa Lundvik till SVT efter vinsten.

Låten skrevs i skånska Vellinge i somras av Lundvik och låtskrivarna Andreas Stone Johansson och Anderz Wrethov. ”Det känns overkligt och nästan lite skrämmande”, sa Andreas Stone Johansson inför favoritskapet. Det blev som han ”fruktade”.

Låten ges ut av Warner Music medan låten är förlagd i manus.

Näst flest röster i Melodifestivalen fick 16-åriga Bishara Morad [Ten Music Group] med On My Own, skriven av bl a förra årets vinnare Benjamin Ingrossso.

Resultat Melodifestivalen 2018:

1. John Lundvik – Too late for love 181 poäng

2. Bishara Morad – On my own 107 poäng

3. Liamoo och Hanna Ferm – Hold you 107 poäng

4. Jon Henrik Fjällgren – Norrsken 74 poäng

5. Mohombi – Hello 74 poäng

6. Arvingarna – I do 64 poäng

7. Wiktoria – Not with me 64 poäng

8. Nano – Chasing rivers 64 poäng

9. Lisa Ajax – Torn 62 poäng

10. Anna Bergendahl – Ashes to ashes 56 poäng

11. Lina Hedlund – Victorious 40 poäng

12. Malou Prytz – I do me 35 poäng

Så röstade de internationella jurygrupperna:

1. John Lundvik – Too late for love

2. Nano – Chasing rivers

3. Hanna Ferm och Liamoo – Hold you

4. Lisa Ajax – Torn

5. Bishara – On my own

6. Wiktoria – Not with me

7. Lina Hedlund – Victorious

8. Mohombi – Hello

9. Arvingarna – I do

10. Malou Prytz – I do me

11. Anna Bergendahl – Ashes to ashes

Lars Nylin

 

Inlägget Överlägsen John Lundvik till ESC dök först upp på Musikindustrin.


Global Music Report: Musikförsäljningen upp 9.7 %

$
0
0

När Ifpi på tisdagen presenterade sin årliga Global Music Report för 2018 blev en huvudpunkt att den globala musikförsäljningen ökade med 9,7 % trots endast en mindre ökning i Europa. Den svenska marknaden visade dock åter starka siffror (se separat artikel).

Den totala globala försäljningen nådde 19,1 miljarder dollar. Ökningen med 9,7 % jämfört 2017 är den största sedan skivbolagens organisation IFPI började mäta detta 1997 och den högsta totala omsättningen sedan 2007 års 18,4 miljarder dollar.

Det som framförallt drivit ökningen är fortsatt den kraftigt tillväxande streamingen. Vid årets slut beräknar IFPI att tjänster som Spotify, Apple Music, Deezer och Amazon totalt hade 255 miljoner betalande användare, där Spotify ensamma stod för nära 100 miljoner av dessa.

Totalt står nu streaming, inklusive annonsfinansierad sådan som hos Spotify, för 47 % av omsättningen eller 8,9 miljarder dollar. Med fortsatt tillväxt som under de senaste fem åren passeras 50 % någon gång under detta år.

Räknar man även in downloading står den totala digitala försäljningen för 59 %, eller 11,2 miljarder dollar. I världen finns nu 38 marknader som har en digital andel över 50 %.

Ökningen av streaming kompenserade globalt den fortsatta nedgången i fysisk försäljning, totalt 10 % minus eller 4,7 miljarder dollar, 24,7 % av den totala omsättningen.

Tyskland har den totalt sett största nedgången i fysisk försäljning och är sist in i paradigmskiftet till streaming av de stora marknaderna. Nedgången på den tyska marknaden, hela 10 %, innebar att Europa som helhet bara visar upp en ökning på minimala 0,1 % medan exempelvis Sverige hade ett plus på 4 % (se mer i separat artikel). Men det finns faktiskt länder som visar upp en ökad fysisk försäljning, som Indien, Japan och Sydkorea.

Tittar man vidare på olika marknader ser man att Nordamerika ökade med 14 % drivet av en streamingökning på 33 %. Latinamerika är den starkast växande regionen med en uppgång på nästan 17 %, Brasilien och Mexiko visar båda upp plus på runt 15 %, även Chile och Columbia växer kraftigt, inte minst på streamingfältet. Asien/Stillahavsområdet (inklusive Australien) ökade med nästan 12 % och är nu den näst största marknaden. Där leder Sydkorea trenden med en uppgång på 18 %.

I rankingen över världens största marknader behåller USA sin sedan många decennier ledande position, före Japan. Storbritannien återtog plats tre efter Tysklands nedgång. Frankrike är femte största marknad, följt av Sydkorea, Kina, Australien, Kanada och Brasilien.

Drake var världens mest säljande artist 2018 följd av de sydkoreanska bandet BTS och Ed Sheeran (etta 2017) på plats tre.

Frances Moore från IFPI hade vid presentationen på Soho Hotel i London sällskap av Stu Bergen, Warner, Stu Bondell, Sony, Adam Granite, Universal och Glen Barros från Concord Music.

Moore sa i panelsamtalet bland annat:

“Four years of growth has completely changed the industry. The potential and the vision is so much different because where you’ve got growth, you can invest. When the growth wasn’t there, it was a question of just getting by and keeping the industry going on a day-to-day basis. We’re on a really exciting global journey. The potential is huge and with the growth of the industry that potential can be realized.”

Stu Bergen fortsatte apropå de positiva siffrorna att de inte raderar bort de problem musikbolagen har genomgått sedan millennieskiftet, men att tillväxten: ”means that these events are a little bit more pleasurable than the decade-plus of decline.”

Länk till Ifpi Global Music Report 2018:

https://www.ifpi.org/downloads/GMR2019.pdf

Lars Nylin

Inlägget Global Music Report: Musikförsäljningen upp 9.7 % dök först upp på Musikindustrin.

Musikförsäljningen upp 4 % i Sverige

$
0
0

Musikförsäljningen ökade 2018 4 % i Sverige. Totalt såldes musik för nästan 1,5 miljarder kronor. Digital musikförsäljning står nu för 90 % av den totala marknaden och fysiskt för 9 procent. Totalt ökade streamingintäkterna från föregående år med 8 %. Allt enligt färsk statistik från IFPI Sverige som presenteratas parallellt med IFPI:s Global Music Report 2019.

Ifpi Sveriges årsstatistik visar vidare att försäljningen av CD minskade med 22 % och att vinylförsäljningen gick ner för första gången på flera år, med 12 %, och i dag står för 4 % av marknaden.

De mest säljande svenska singlarna under 2018 var Without You med Avicii feat. Sandro Cavazza, Hon dansar vidare i livet med Hov1 och Mer för varandra med Norlie & KKV & Estrad.

De tre mest säljande svenska albumen var Hov1 Gudarna på Västerbron, Avicii Avīci (01) och Hov1 Hov 1.

I en kommentar säger Ludvig Werner, VD för IFPI Sverige:

”Det är glädjande att marknaden i Sverige fortsätter att växa men för en fortsatt tillväxt är vi beroende av att få upphovsrättdirektivet som nyss röstades igenom i EU på plats i Sverige. Först då kan rättighetsägarna få marknadsmässiga avtal med de stora digitala plattformarna. Värt att notera är att intäkterna från videostreaming (inklusive YouTubeMI:s anmärkning) är fortsatt lägre än intäkterna från vinylförsäljningen”.

Lars Nylin

 

Inlägget Musikförsäljningen upp 4 % i Sverige dök först upp på Musikindustrin.

4 Snabba Mikaela Lundberg/Senior PR Manager Sony Music

$
0
0

Mikaela Lundberg byter till Sony Music efter många år på Warner. MI tog ett kort snack om det nya jobbet.

Vad blir din för roll på Sony Music?

-Det blir en Senior PR Manager-roll och kommer innebära att jag är pressansvarig för några av Sonys grymma svenska artister. Extra fett känns det också att få jobba i ett så härligt team – har en riktigt bra känsla såhär en vecka in.

Vad blir ditt starkaste enstaka minne från Warner, om du måste välja ett?

-Oj svårt.. ett utav dom måste vara när jag jobbade på international och vi satte upp ett showcase med Ed Sheeran på Lydmarterrassen för 20-30 personer. Det var väldigt lyxigt, vi tog in honom flera gånger under drygt ett år och gjorde allt möjligt kul som man kände gjorde skillnad. Det är ju annars utmaningen när man jobbar international och har så lite tillgång till artisten. Ett annat starkt minne är när vi ett gäng brudar från Warner hyrde en stuga under Bråvallafestivalen och hade en riktig kanonhelg.

Hur ser din privata musiksmak ut?

-Lyssnar på allt möjligt, men det blir nog mest pop och indie. Vill speciellt uppa Christine and the Queens. Blev helt tagen av henne när vi uppmanades av hennes label att gå på giget på Kägelbanan 2014. Hade aldrig hört om henne och gick lite motvilligt dit, men vi blev totalt golvade. Har lyssnat på henne sedan dess och tycker nya albumet är kanonbra. Och sen är favoritlåten just nu Falcons med Vita Bergen.

Vad tycker du är den största utmaningen som PR-jobbande 2019?

-Skulle säga att utmaningen med jobbet också är det roliga med det. D.v.s. att vara nytänkande i hur man når ut och inte bara göra saker på ren rutin. Något jag får en känsla av att Sony ligger i framkant med och uppmuntrar till.

Lars Nylin

Inlägget 4 Snabba Mikaela Lundberg/Senior PR Manager Sony Music dök först upp på Musikindustrin.

Flick Agency ger ut Christopher Wollter

$
0
0

Den nystartade mediebyrån Flick Agency inleder sin musikutgivning med ett samarbete med mångsysslaren Christopher Wollter, som bl a har en av huvudrollerna i uppmärksammamde TV-serien Störst av allt [Netflix]. Flick Agency är ett nystartat dotterbolag till Despotz Records.

Efter 20 år i rampljuset debuterar skådespelaren och sångaren Christopher Wollter som soloartist med ett album där han tolkar Jacques Brels verk. Albumet är producerat av den dubbelt grammisnominerade Anton Sundell och ges ut av Flick Agency, ett nystartat dotterbolag till Despotz Records. Fredag den 5/4 släpptes första singeln, Du får inte gå, och samma dag premiärvisades även Störst av allt, Netflix första svenska originalserie där Christopher spelar huvudpersonens pappa.

-Min första kontakt med Flick Agency var fantastisk. Väldigt kommunikativa, inlyssnande och framåtdrivande. Hela tanken med skivan är att skapa en crossover-platta med äldre musik som möter modern mixning. Det innefattar även att ett ungt, hungrigt gäng fastnar för det franska och vill nå ut med det även till en ung publik. Jag är väldigt glad att min första skiva distribueras just av Flick, säger Christopher Wollter.

Wollter har framfört Brels sånger i över arton år, bland annat med föreställningen Brel möter Piaf – Rebellen och sparven som spelats för utsålda hus runt om i Sverige. Han turnerar just nu med samma föreställning och ska bland annat besöka Scalateatern i Karlstad, Lorensbergsteatern i Göteborg samt Malmö Live. Han spelar även hustrumisshandlaren Conny i succémusikalen Så som i himmelen på Oscarsteatern och har fått recensioner som ”Brutalt trovärdig” (Aftonbladet) och ”Läskigare än i filmen” (DN).

Flick Agency är ett nytt media- och musikbolag som startades i slutet av 2018 av Johannes Timander och grundarna av Despotz Records; Carl-Marcus Gidlöf och Ömer Akay. Bolaget driver en foto- och videostudio samt en ljudstudio i Solna, i en stor lokal som byggdes som biograf på 1930-talet. Förutom uthyrning av studios så erbjuder bolaget även tjänster som digital kommunikation, label services, förlagsverksamhet samt produktion av podcast, musikvideos och annat varumärkesbyggande innehåll.

-Efter att ha drivit Despotz i tolv år så är tiden helt rätt att lansera en modern innovativ mediebyrå. Världen är i ständig förändring och vi som oberoende musikbolag tycker det känns viktigt att följa med i utvecklingen, på alla fronter – inte minst ur ett kreativt perspektiv. Därför behövs Flick Agency. Det är en stor ära att Christopher Wollter ger oss förtroendet att distribuera och marknadsföra hans debutalbum som soloartist, säger Ömer Akay på Despotz Records i ett pressmeddelande.

Lars Nylin

Bilden från vänster: Carl-Marcus Gidlöf (Despotz Records), Beatrice Lindholm (Flick Agency), Christopher Wollter, Johannes Timander (Flick Agency) och Ömer Akay (Despotz Records). Foto: Matilda Aldsjö.

Inlägget Flick Agency ger ut Christopher Wollter dök först upp på Musikindustrin.

Tove Lo hyllas i USA

$
0
0

Videon till Tove Los senaste singel Glad He’s Gone hyllas just nu mäktigt i USA. Musikvideon närmar sig snabbt en halv miljon visningar, möjligen ett tecken på att Tove Lo kan ha en ny USA-hit på gång. 

Amerikanska tidningar som Rolling Stone, The FADER och Billboard är några som  hyllar videons humor. Den är regisserad av Vania Heymann och Gal Garcia, inspelad i Kiev, och skulle kunna vara en sketch ur TV-showen Saturday Night Live.

Glad He’s Gone är producerad tillsammans med Shellback, Jakob Jerlström och Ludvig Söderberg (de två senare mer kända som The Struts).

I samband med lanseringen av Glad He’s Gone bekräftade Tove Lo att hon under hösten kommer släppa sitt fjärde album Sunshine Kitty. Under sommaren kommer Tove att turnera runt om i Europa.

Tove Lo har som bekant lyckats bra i just USA förr.  Låten Habits (Stay High) nådde exempelvis plats 3 på Billboardlistan. Under åren som gått har Tove Lo turnerat på egen hand världen över, men även tillsammans med Katy Perry, Maroon 5 och Coldplay. Hon har även gästat flertalet världsartister, bland annat Nick Jonas, Charlie XCX och Major Lazer. Hon har också i sin egenskap av kompositör skrivit Grammynominerad scoremusik till filmerna The Hunger Games och Fifty Shades Of Grey.

Glad He’s Gone finns hos Universal Music respektive Warner Chappell.

Lars Nylin

Inlägget Tove Lo hyllas i USA dök först upp på Musikindustrin.

Viewing all 168 articles
Browse latest View live